Az energetikai tanúsítvány

legfontosabb tudnivalói

Lehetséges minősítések

Az elérhető energetikai minősítések az alábbi skálán láthatóak. A 12 féle kiadható betűjelzés legmagasabb osztálya az „AA++", a leggyengébb a „JJ".

Energetikai besorolások AA++ és JJ között skálán

A tanúsítás célja

A tanúsítvány célja tulajdonképpen a szerződő felek informálása, és indirekt módon annak elősegítése, hogy a magasabb energiahatékonyságú épületek kelendőbbek legyenek az ingatlanpiacon. Az Európai Unió céljai szerint, ha a minősítés figyelembevétele elterjedtté válik, ez elő fogja segíteni a környezetvédelmet, hasonlóan a háztartási gépek energiahatékonysági osztályzásához.

Az energetikai tanúsítvány előlapja a HET számmal

Hitelesítő (HET) szám a tanúsítványban

Az energetikai tanúsítvány akkor tekinthető hitelesnek, ha el van látva az ún. „HET” számmal. Miután a készítő mérnök feltölti az Országos Építésügyi Nyilvántartásba a számítást, egyedi sorszám generálódik, amely kizárólag az adott tanúsítványhoz tartozik. A tanúsítvány összefoglaló lapján a jobb felső sarokban találjuk a HET számot (lásd mellékelt minta). A tanúsítványban megtaláljuk az ingatlan, a megbízó és a tanúsító adatait, valamint a számítások összefoglaló eredményeit.

Érvényességi ideje 10 év

A hiteles energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes. A minősítést az érvényességi időn belül korlátozás nélkül fel lehet használni, akár több adásvétel, illetve bérbeadás során is. Abban az esetben van csak szükség új energiatanúsítványra, ha az ingatlant időközben korszerűsítik, átalakítják.

Csak jogosultsággal rendelkező mérnök készítheti el

Hiteles energetikai tanúsítványt kizárólag kamarai jogosultsággal rendelkező mérnök készíthet. A Magyar Mérnöki Kamara és Magyar Építész Kamara névjegyzékében minden szakember megtalálható. A névjegyzékbe kerülés feltétele a sikeres jogosultsági vizsga, a megfelelő szakirányú végzettség (pl. építész, gépész) és a megfelelő szakmai tapasztalat. A választott mérnök kamarai jogosultságát érdemes leellenőrizni a hivatkozott oldalon.

Új épület építésekor is kötelező

Új épület használatbavételi bejelentéséhez kötelező tanúsítványt készíttetni. Az új épületek szempontjából kiemelt jelentősége van a „BB követelménynek megfelelő” kategóriának, ez a minősítés 2021-től az újonnan épülő épületekre (a használatbavételhez) előírt minimálisan elérendő osztály. Az energetikai számítást ilyenkor a tervek alapján kell elkészítenünk, a kért dokumentumokat személyesen egyeztetjük, de a felelős műszaki vezető nyilatkozatára és az engedélyezési tervekre mindenképp szükség lesz.

Az alábbi esetekben nem kötelező a tanúsítvány

  • az 50 m²-nél kisebb alapterületű különálló családi házakra
  • némely mezőgazdasági, illetve műhely rendeltetésű épületre
  • vallási funkciójú épületre
  • az ideiglenes épületekre
  • üdülőre, nyaralóra, hétvégi házra

Mire lesz szükségünk a munkához?

A megrendelés rögzítéséhez csak az ingatlan címére van szükségünk. A tanúsítvány kiállításához a helyrajzi számra is szükségünk van, de ezt elegendő a helyszíni szemle időpontjára előkészítenie. Az ingatlan felmérését az ár tartalmazza, ezért tervrajzok nem szükségesek a munkához.